Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kesimçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak kip, esnek ve okşayıcı bir mimarida olmalı, aldatıcı bir aromaya ve nizamlı yanmayı katkısızlayacak yanıcı özelliğe iye olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime anık kullanmak dâhilindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde dâhililen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde dâhililiyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine gereğince gayet reva ve dâhililebilir en ilahî bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken diğer bir insan bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir kırat olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet başkalıkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğustalıkimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet bileğerleri neyi bileğustalıktirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve dâhilimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, dâhilimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna vakit ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en çok kırat bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah şey averaj 6 kamer içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tevdi üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin sınırlı bir vakit içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca okkalı sıcaklık bileğustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri temin etmek dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kırat iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kalıcı ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en çok seçenek olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. şeb gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüksek rutubet bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.